Wat is OGAE?

Wat is OGAE?

De internationale Eurovisiefanclub OGAE (een afkorting voor de Franse benaming Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision) werd opgericht in 1984 in Finland en kent inmiddels afdelingen in ruim veertig landen in Europa én daarbuiten. Sinds 2004 is er ook een OGAE-afdeling voor de overige landen van de wereld met de toepasselijke naam OGAE Rest of the World.

De gezamenlijke OGAE-doelen zijn het samenbrengen van Eurovisie-fans, het uitwisselen van informatie over het festival en de deelnemers en het Eurovisie Songfestival onder de aandacht brengen bij een brede doelgroep.

Wat doet OGAE?

Om de genoemde doelen te bereiken werken de OGAE-afdelingen nauw met elkaar samen met de organisatie van enkele muziekwedstrijden om – net als het festival – de nationale populaire muziek te promoten. Jaarlijks organiseert OGAE International een drietal muziekwedstrijden met als doel de promotie van nationale populaire muziek voor alle lokale OGAE-clubs die daar behoefte aan hebben. OGAE NL doet alleen mee met de jaarlijkse OGAE Poll, omdat voor de andere wedstrijden vanuit de Nederlandse fans nauwelijks behoefte bleek.

OGAE onderhoudt een nauwe samenwerking met zowel de European Broadcasting Union (EBU) als met de organiserende (nationale) televisiestations. De EBU beschouwt OGAE als een belangrijke partner bij de distributie van festivaltickets aan de ware liefhebbers. OGAE krijgt dan ook da laatste jaren een flink aantal gereserveerde (beste) plaatsen. Ook kunnen OGAE Internationaal-leden met hun membershipcard in de EBU-webshop met korting Songfestival-gerelateerde artikelen bestellen.

De laatste jaren is het de trend meer dat lokale OGAE-afdelingen door heel Europa heen zelf activiteiten organiseren waarbij alle Songfestivalfans uitgenodigd worden. OGAE NL organiseert zelf jaarlijks ook nog een tweetal evenementen vol Eurovisie. Aan de vooravond van het jaarlijkse Eurovision in Concert vindt de feestelijke party Amsterdam Calling sinds 2014) plaats, met nationale en internationale oud-deelnemers. En de zomer wordt ingeluid met een muzikaal en verrassend Eurovisieweekend op Vlielandse festival “J’aime la Vlie”, waarbij artiesten en fans elkaar ontmoeten bij bijzondere verschillende activiteiten met onder andere een concert waar alle deelnemende artiesten enkele songfestivalnummers en uiteraard hun eigen bijdrage brengen.