Twaalf punten

Twaalf punten voor Henk Linde

In de rubriek Twaalf punten maken we maandelijks kennis met een van leden van OGAE NL aan de hand van twaalf pittige vragen. In de maand oktober is Henk Linde aan het woord.

1: Vertel wat over jezelf in een paar zinnen.
Ik woon in Amsterdam met mijn hond Bas. Ik verdien mijn brood met personal coaching en Feldenkrais-practitioning. Mijn motto is: ‘actief stilstaan bij jezelf…. maar niet te lang!’

2: Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?
Ik hou van wandelen en lezen. 

3: Wie won in het jaar dat je geboren bent?

Dat was Isabel Aubret namens Frankrijk, met Premier Amour… Daar heb ik zelf ook mooie herinneringen aan 😉

4: Wat is volgens jou de charme van het songfestival?
Voor mij is die charme vooral de lol met gelijkgestemden. 

5: Wat is je eerste songfestival-herinnering?
Het jaar 1974, toen Abba won met Waterloo.

nswbrf 1019 henk lindeHenk Linde met O’G3ne

6: Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?
Zeker, sinds 2014 zijn we elk jaar van de partij met de Birdies, de toepasselijke naam van mijn vriendenclub.

7: Wat is je ‘all times favorite’?
Waar is de Zon van onze Willeke.

8: Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Sertab met Everyway That I Can. Dat was een enorm flitsende zang- en dansact!. 

9: Welke songfestivalartiest mag jou ten huwelijk vragen?
Sergey Lazarov

10: Welke songfestivaldeelnemer had meer verdiend?
Nou: Willeke, dus!

11: Wat is jouw leukste, aan het songfestival gerelateerde ervaring? 
Het dagelijkse, gezamenlijke ontbijt tijdens een songfestivalweek met de Birdies: uitwisselen en genieten van alle wederzijdse ervaringen!

12: Ruth Jacott of Edsilia Rombley? 
Moeilijke keus. Allebei steengoede zangeressen en powervrouwen. Mag je dat nog zeggen in deze gender-neutrale tijd? Hun songfestivalliedjes waren ook erg goed. Toch kies ik voor Ruth omdat haar stem voor mij net iets meer diepgang heeft. En willen we niet allemaal VREDE?


Twaalf punten voor: Fred Hietbrink

In de rubriek Twaalf punten maken we maandelijks kennis met een van leden van OGAE NL aan de hand van twaalf pittige vragen. In de maand september is Fred Hietbrink aan het woord.

1: Vertel wat over jezelf in een paar zinnen.
Ik ben geboren in het Gelderse papierdorp Eerbeek, 56 jaar oud en woon in Brummen. Na de Havo heb ik de opleiding Bloemsierkunst in Nijmegen gevolgd en daarna de Meesterbinderopleiding te Utrecht. In de 80-er jaren deed ik regelmatig mee aan bloemsierkunstwedstrijden en in 1985 werd ik Nederlands kampioen bloemsierkunst in jawel…..Maastricht. Ik heb ons land vertegenwoordigd op het WK en EK, waar ik resp. 6e en 2e werd. Als gevolg hiervan mocht ik overal mijn kunsten vertonen. Ik heb veel in het  buitenland  gewerkt, niet alleen Europa  maar ook in Japan en Zuid-Afrika. Na mijn diensttijd ben ik voor mezelf begonnen en heb gedurende 25 jaar bloemenwinkels gehad in Castricum en Zutphen. Sinds 2011 werk ik bij Hotel de Engelenburg in Brummen, in de keuken en als nachtportier. Totaal iets anders dan mijn vakgebied, maar daarom ook weer een uitdaging.

2: Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?

Ik ga graag naar concerten, zowel pop als klassiek en bezoek regelmatig het theater of musea. Ik maak graag stedentrips en interesseer me voor geschiedenis en architectuur.  Ideaal om te combineren met een Songfestivalbezoek. Sinds enkele jaren verzorg ik de moes-en kruidentuin bij het hotel waar ik werk zodat die er picobello uit ziet. Natuurlijk moet de hippe illusie van alles uit eigen tuin ook hier in stand worden gehouden.

3: Wie won in het jaar dat je geboren bent?
Dat was in 1963, Denemarken met het lied Dansevise.

4: Wat is volgens jou de charme van het songfestival?
Het Songfestival was vroeger echt iets waar je naar uitkeek. Het was toen anders, je hoorde de liedjes echt voor het eerst tijdens de uitzending, in tegenstelling tot nu, waar je alle inzendingen al lang voor het Songfestival tot in den treure beluisterd hebt. We maakten  lijstjes en gaven punten en hadden veel plezier met elkaar. Het liefst ook geen visite, die gingen er vaak toch maar doorheen kwebbelen.Vanaf 2015 heb ik alle festivals bezocht. De sfeer is altijd ontzettend leuk, heel bijzonder om telkens weer mee te maken hoe fans uit diverse landen er samen weer een groot feest van maken.Ik heb er vele nieuwe leuke en aardige mensen leren kennen en het is altijd leuk om ze dan weer terug te zien.

5: Wat is je eerste songfestivalherinnering?
Het Songfestival van 1976 kan ik me nog goed herinneren. Het jaar daarvoor won Teach-In, dus we moesten zeker kijken nu het in ons eigen land was. Ik herinner me het decor van Roland de Groot nog goed, dat was prachtig , modern en zeker innovatief voor die tijd. Na alle liedjes gehoord te hebben was het overduidelijk dat de groep Brotherhood of Man de winnaar moest zijn.

6: Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?
ik ben voor het eerst naar het songfestival gegaan toen Trijntje in 2015 ons land mocht vertegenwoordigen op het Songfestival in Wenen Het was als een droom die uitkwam, ik was overdonderd en keek m’n ogen uit. Sindsdien ben ik er elk jaar bij geweest. Mijn enthousiasme voor Tel Aviv was in eerste instantie niet groot. Ik liet het er van af hangen of ik wel dan niet ingeloot zou worden. Uiteindelijk toch ingeloot voor de juryshows, gelukkig maar, ik had dit natuurlijk niet willen missen.

7: Wat is je ‘all times favourite’?
Mijn favoriete songfestivalnummer is L’Essenziale van Marco Mengoni, die in 2013 voor Italië in Kopenhagen  meedeed. Prachtig nummer, mooi pak , zeer goede zanger en gelukkig geeft hij een concert in de Melkweg op 6 december a.s., dus dan kan ik hem ook een keer echt live zien.

8: Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ik ben niet zo van de toeters en bellen op het Songfestival.  De laatste jaren wordt er steeds meer van alles uit de kast gehaald om vaak van een middelmatig liedje toch nog  iets te maken. Het is en blijft natuurlijk een tv-show. Mijn favoriete act is toch echt die van The Common Linnets. Zij hadden eigenlijk moeten winnen in 2014. Daar was werkelijk alles goed aan, backdrops, kleding, belichting, cameravoering, alles was top en ‘less is more’.  Een echt goed lied heeft ook niet veel poespas nodig . Ook Duncan heeft dat met zijn act maar weer eens bewezen dit jaar.


9: Welke songfestival-artiest mag jou ten huwelijk vragen?
Nou dat mag voor mij Gianlucca Bezzina zijn, die in 2013 voor Malta meedeed met het nummer Tomorrow. Helaas , hij is al inmiddels gelukkig getrouwd, dus over op optie 2, Sebalter (Zwitserland 2014). En ach, Duncan is natuurlijk ook weer beschikbaar.


10: Welke songfestival-deelnemer had meer verdiend?
Eyphor Ingi (IJsland 2013) met het nummer Eg a lif had voor mij  zeer zeker 10 plaatsen hoger mogen eindigen. Vanaf de eerste keer dat ik het hoorde  was ik er meteen fan van. Een prachtige  ballad  met een hele mooie sfeer op het podium en bovendien ook een verdomd goede zanger. Hij werd uiteindelijk slechts 17e, maar ik had hem graag binnen de top 10 zien eindigen. Ik luister er vaak nog met veel plezier naar.


11: Wat is jouw leukste, aan het songfestival gerelateerde ervaring?  

Al meerdere malen heb ik de finale van Melodifestivalen in Stockholm bezocht. Het Songfestival leeft daar pas echt. Het is grappig om te zien hoe de finale daar een waar familie -uitje is. Hele gezinnen met kleine kinderen, volledig feestelijk uitgedost, komen daar de finale bijwonen.

Een ander leuk evenement is J’aime la Vlie, een heel leuk festival  begin juli op Vlieland. Het heeft altijd een heel gevarieerd programma, concerten  met oud songfestivaldeelnemers en tal van andere leuke activiteiten. Helaas kon ik er dit jaar niet bij zijn, maar volgend jaar zeker weer. De Sing-A-long in het prachtige oude kerkje o.l.v. Esther Hart  is altijd een bijzonder fijne afsluiting van het festival.

Ik kan het iedereen zeer zeker aanraden, Vlieland is prachtig en dan ook nog eens een weekend vol Eurovisie en dat in de zomer !

12: Corry Brokken of Teddy Scholten?
Van Teddy Scholten weet ik eigenlijk niet zo veel, dat was ver voor mijn tijd.

Daarom Corry Brokken. Een intelligente, charmante vrouw met een bijzonder charisma en bovendien ook nog met humor. In 1976 was zij de presentatrice op het Songfestival in Den Haag en dat deed  ze voortreffelijk.


Twaalf Punten voor: Loek van den Wijngaard
In de rubriek Twaalf punten maken we steeds nader kennis met een van de OGAE NL-leden aan de hand van twaalf pittige vragen. In de maand augustus is Loek van den Wijngaard aan het woord.

1. Wie is Loek van den Wijngaard?

Ik ben geboren en getogen in Breda en ben op mijn 18de naar Utrecht gegaan om een acteursopleiding te volgen. Sindsdien ben ik al meer dan 25 jaar werkzaam als acteur, voornamelijk in het theater, maar soms ook film of televisie. Ik woon alleen in Amsterdam en ben 51 jaar oud. En ik zing bij het leukste koor van Nederland, het Amsterdam Gay Men’s Chorus.

Loek (links) en songfestivalmaatje Dominique

2. Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?

Ik ga graag naar de film. Houd van koken, bak en eet graag taart. Ga graag naar de sportschool en ben verslaafd aan het lopen van Urban Trails in zowel het binnen- als het buitenland. Daarnaast houd ik van stedentrips en wil ik ieder jaar wel een keer naar Londen (voor de musicals) en naar Berlijn (voor al het andere).

3 Wie won in het jaar dat je geboren bent?

Massiel won voor Spanje met het nummer La La La (1968)

4. Wat is volgens jou de charme van het songfestival?

Voor mij was het songfestival vroeger echt het hoogtepunt van het jaar. Een avond waar je naartoe leefde en je met vrienden en scorelijsten ontzettend veel lol had met elkaar. Sinds een paar jaar ga ik ook naar het songfestival toe en heeft het voor mij nog een toegevoegde waarde van nieuwe mensen ontmoeten, saamhorigheid en de meest warme deken die je je maar voor kunt stellen. Ik heb zoveel leuke en lieve mensen leren kennen dankzij het Songfestival.

5. Wat is je eerste songfestival-herinnering?

Ik kan me nog herinneren dat ik op televisie Teach In zag toen ze aankwamen op Schiphol na hun overwinning. In mijn fantasie heb ik ze ook zien winnen, maar ik vrees dat dat inderdaad fantasie is, want toen lag ik vast al op bed!

6. Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?

Ik ben in Wenen voor het eerst gegaan, daarna Stockholm, Kiev en Portugal. Tel Aviv heb ik overgeslagen en juist dan winnen we. Ik moet vaker niet gaan….!

7. Wat is je ‘all times favorite’?

Mijn favoriete songfestivalnummer blijft toch Euphoria van Loreen. Dat is voor mij de ultieme winnaar.

8. Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Ik moet iedere keer nog lachen om Congratulations van Sylvia Night. Is al jaren mijn ringtone. Ik vond het zo’n heerlijke knipoog naar het festival. En helemaal grappig omdat men (zelfs fans) dacht dat zij echt zo was, terwijl het gewoon een personage was, dat het festival op een hele leuke manier op de hak nam. Dat boegeroep ook vanuit de zaal. Te grappig! Hilarisch nummer.

9. Welke songfestival-artiest mag jou ten huwelijk vragen?

Ik was als kind erg onder de indruk (lees: smoorverliefd) op de man met de lage stem van Milk & Honey (Halleluja), maar die is inmiddels vast al getrouwd met een ander, dus dan wordt het de charmante Amir (J’ai cherché) en als die ook niet wil, dan blijf ik wel single en adopteer ik Duncan Laurence als pleegzoon.

10. Welke songfestivaldeelnemer had meer verdiend?

Ik vind nog steeds het nummer “My Turn” van Martina Bárta erg mooi. Heeft totaal niets gedaan op het festival, maar het sprak me meteen al aan bij Eurovision in Concert in de Melkweg. Ik draai het nog best vaak. De clip en visuals waren ook mooi. Maar vooral het lied zelf en Martina’s stem maken dat dit wel wat meer punten had mogen krijgen.

11. Wat is jouw leukste songfestivalgerelateerde ervaring?

Tijdens J’aime la Vlie 2018 in een duinpan in de zon luisteren naar Navi Band met mijn Songfestivalmaatje Dominique. Dat was een heerlijk Songfestival geluksmomentje. Mooier kun je het niet beleven. En ook het concert van Lindsay Dracass op het regenachtige terras tijdens J’aime la Vlie 2019 was iets wat ik nooit zal vergeten. En het concert van Duncan Laurence in het Zonnehuis in de aanloop naar het festival van 2019. Heerlijk.

Loek, Dominique en Navi Band

12. Anouk of The Common Linnets?

Lastig. Maar ik kies Anouk. Zij heeft ervoor gezorgd dat mijn liefde voor het Songfestival weer helemaal terug is. Ik was namelijk tien jaar afgehaakt, tijdens de armoedige jaren dat de Tros de artiesten uitkoos. Maar dankzij Anouk is het festival naar een hoger niveau getild en ben ik weer helemaal terug. Maar Ilse ben ik ook eeuwig dankbaar voor haar visie, voor Duncan, en voor haar charisma dat haar naar de tweede plaats heeft gestuwd!


 

Twaalf Punten voor: Mary van Oudenhoven
In de rubriek Twaalf punten maken we steeds nader kennis met een van de OGAE NL-leden aan de hand van twaalf pittige vragen.
When Mary met Duncan

1: Wie is Mary van Oudenhoven?

Ik ben 49 jaar en woon samen met mijn vriendin in Dommelen. Ik werk al 30 jaar bij hetzelfde bedrijf in de glasbranche. Mijn vriendin is niet zo’n songfestival fanaat en daarom ga ik bijna elk jaar met mijn ex-vriendin. Geweldig dat mijn partner dit iedere keer weer goedkeurt.

2: Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?

Concerten bezoeken, het bloemencorso van Valkenswaard, carnaval en muziek.

3: Wie won in het jaar dat je geboren bent?

Lenny Kuhr (weten jullie meteen dat ik dit jaar 50 word…)

4: Wat is voor jou de charme van het songfestival?

Ik vind de muziek goed. Daarnaast de gezellige, ongedwongen en gemoedelijke sfeer tijdens de live-shows, Fancafé of in de organiserende stad. Iedereen laat elkaar in zijn waarde, heerlijk relaxed en je krijgt makkelijk aanspraak met fans uit welk land dan ook.

 

5: Wat is je eerste songfestival-herinnering?
Voor de tv met lekkere chips en dan wachten op Harry van Hoof of welke andere dirigent ook. Dat had echt zijn charmes.

6: Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?
Düsseldorf, Wenen, Stockholm, Lissabon en Tel Aviv.
 
7: Wat is je ‘all time favorite’ songfestivalnummer?
Imaani – Where are you (VK 1998)
 
8: Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Verda Serdjoetsjka (Oekraïne 2007) met Dancing Lasha Tumbai. Het is geweldig grappig, blijft hangen en ieder jaar is er wel een look-a-like in het OGAE-fancafé.
 
9: Welke songfestivalartiest mag jou ten huwelijk vragen?
Carola Häggkvist
 
10: Welke songfestivaldeelnemer had meer verdiend?
SuRie (VK 2018) met Storm. Nooit leuk als er iemand het podium op komt en je microfoon pakt. Na het voorval ging ze nog krachtiger door. Ze had meer verdiend dan een 24ste plaats.
 
11: Wat is jouw leukste, aan het songfestival gerelateerde ervaring?
In Stockholm waren we bij een concert van Douwe Bob in zijn ‘eigen’ café. We wilden op de foto met hem en hij wilde die zelf nemen. Hij trok ons mee het herentoilet in, omdat het daar rustiger was.
 
12: Sieneke of Joan Franka?
Sieneke
With Douwe in the men’s room